DOČEKATI ZORU U ISTANBULU

1 Krenuti na put bez ijedne kupljenje karte, bez unaprijed rezervisanog smještaja, pa čak i jasno utvrđenog pravca putovanja*…i to nakon odluke da u životu treba prestati pretjerano kovati planove. Čemu sve, kada se život, ionako, zna često našaliti sa našim planovima.

Neplaniranje ima svakako svojih dobrih strana. Dan-dva pred sam polazak, situacija na tursko – sirijskoj granici se prilično zagužvala, intenzivirale su se borbe oko grada Kobane, a nakon protesta na ulicama pojedinih turskih gradova bilo je i mrtvih…**. Jutro kada smo stigli u Sofiju još nismo donijeli odluku hoćemo li zaista nastaviti put Turske i Istanbula ili ćemo okrenuti, možda za Grčku ili, zašto ne – Rumuniju.

I onda, ipak, Istanbul.

E sad kreću čari «neplanskog» putovanja. Bus iz Sofije stiže u Istanbul u 5 ujutro. Nemamo rezervisan smještaj niti imamo pojma kuda uopšte ići tako rano. Na kraju, odemo do naselja Sultanahmet. Ideja nije loša. Još nije svanulo i imamo cijeli trg ispred Aje Sofije samo za sebe. Mada, nismo baš sasvim sami. Tu je i nekoliko pasa lutalica koji nam prave društvo.

Čim se koliko-toliko razdani krenemo u potragu za otvorenim kafićem. Prijeko nam je potrebna kafa (i bežični internet). Našim drugarima ne pada na pamet da nas tek tako napuste. Tjerajući mačke i slučajne prolaznike sa našeg puta, pokazali su se kao strpljivi pratioci i u onom momentu kada smo se krenuli vrtiti u krug shvativši da ni jedan jedini kafić neće otvoriti prije 9.

Konačno naiđemo na McDonalds*** i tu se stacioniramo, a naši vjerni pratioci ostanu nas čekati pred vratima. Vidjevši da mi ne mislimo šale ići**** nakon nekon vremena ipak krenu dalje svojim poslom.

Nešto kasnije tog dana smo ponovo prošli istim naseljem, ali njegove ulice nisu bile ni nalik na one u samu zoru. Nestalo je svake čari. Valjda zbog sve one zbrke i frke i mora turista koji prate kišobran visoko podignut iznad glave vodiča. A ni naših drugara nije bilo na vidiku.

Prenoćište u Istanbulu smo papreno platili i već sutradan nastavili dalje…

_____________

* znali smo samo na koju ćemo stranu svijeta. Na istok.

** Poštediću vas ovdje mojih geopolitičkih i ostalih analiza. Imate sreće!

*** Čini se da su McDonaldsi non-stop otvoreni…

**** Ispostavilo se da je subotom teško naći slobodan, a jeftin smještaj u Istanbulu i da je možda bilo pametno rezervisati unaprijed…

2 3(Ovo ja kao nešto čitam dok moj drugar drži stražu)

4