ANI – GRAD FANTOM

1

Ani. Ostaci nekadašnje jermenske prestonice. Grada «1001 crkve», važnog mjesta na Putu svile, koji je brojao i do 100 hiljada stanovnika. Napušten, zaboravljen, prepušten zubu vremena. U sred nedođije anatolske stepe. Na samoj tursko–jermenskoj granici. Zatvorenoj. Opasanoj ogradom. Nigdje nikoga. Sunce, vjetar i apsolutna tišina. Nema ni turista. Samo poneka zalutala ovca i u daljini, na jermenskoj strani – vojna osmatračnica.

Sa taksistom koji me je iz Karsa dovezao u Ani, dogovorila sam da dođe po mene za tri sata. U prva tri minuta shvatam da sam pogriješila. Trebala sam se cjenkati. Kupiti još vremena. Ta tri sata jedva da su dovoljna za obilazak, a Ani je takvo mjesto gdje želite malo zastati, sjesti, meditirati.

Prvo malo trčim od jednog do drugog zdanja. Fotografišem. U stisci sa vremenom, ne znam kud prvo da okrenem. Bojim se da nešto ne propustim. Onda dignem ruke od toga da moram vidjet baš sve i fotografisati svaki kamen. Uđem u džamiju Menüçer koju su 1072. sagradili Turci Seldžuci nakon što su na neko vrijeme zauzeli grad i sjedem na prozorsko okno sa pogledom na kanjon rijeke Arpa Cayi. Razmišljam, da li su ljudi koji su ovdje živjeli mogli zamisliti da će njihov veličanstveni grad jednog dana biti tek tako zaboravljen i napušten?

Na korak da otkrijem smisao života, unutra upada čovjek sa metlom i ogromnom crnom kesom za smeće u ruci. Trgne se. Nije me tu očekivao. Ja njega još manje. Pokušavamo s sporazumjeti. Kad to propadne, on slegne ramenima i krene mesti prašinu sa poda ruševine napuštene već vjekovima.

234567891011