SNIJEG, PAMUK, KARS

1

Razgovaram sa C. na recepciji hotela Temel u Karsu. C. odlično zna engleski i to je zaista dobar osjećaj, nakon dana i dana, kada se sva konverzacija sa lokalnim stanovništvom svodila na: da, ne, lijevo, desno, čaj, kebab, dobar dan, doviđenja. Priča mi o istoriji Karsa, savjetuje kako da stignem do Ani* i koji je najjednostavniji način da se domognem Gruzije. I tako, mic po mic, stignemo i do romana «Snijeg» Orhana Pamuka, čija je radnja smještena upravo u Karsu.**. C. poskoči kao oparen.

- Ta knjiga je donijela negativan publicitet Karsu! Eto ti si danas bila u gradu? Kakvi su tvoji utisci?

- Čudno je doći na sam istok Turske i onda sasvim neočekivano naći se u ovakvom gradiću…

- Eto vidiš! Zbog te knjige svi dođu sa jednom sasvim pogrešnom slikom o Karsu i onda se iznenade. Ovdje su ljudi sasvim otvoreni i liberalni. Ni približno onako kako nas je opisao. I on to jako dobro zna. Da je priču stavio u neki drugi grad, na primjer u Erzurum ili Konyu – skinuli bi mu glavu!

C. odmahuje rukom i tu je kraj svake priče o Karsu, «Snijegu» ili bilo čemu drugom. Sutra u 8 ujutro će me njegov prijatelj taksista pokupiti pred hotelom i odvesti do Ani. Za kraj se poslovično rukujemo i rastajemo.

Uvlačim se u moj sobičak dotrajalog namještaja i pohabane posteljine i izlačim iz torbe «Snijeg»***. Svijetlost koja dopire iz sijalice iznad kreveta je tako slaba da jedva nazirem sljedeće redove: « Kars je (…) bio važna stanica na trgovačkim putevima između Gruzije, Tebriza, Kavkaza i Tbilsiija; pored toga bio je i rubna tačka dvaju velikih carstava što su nestala u prethodnom stoljeću: Osmanlijske imperije i Carske Rusije. Oba carstva držala su uvijek ondje svoje vojske nastojeći sačuvati to važno planinsko mjesto. Sve te okolnosti stanovnicima grada Karsa davale su snagu i blagostanje. Za vrijeme Osmanlija, svoj dom u tom gradu našli su pripadnici najrazličitijih naroda: tu primjerice življahu Armenci (…), potom Adžemi odbijegli pred mongolskim i iranskim vojskama, Grci čiji su korijeni sezali do Vizantijskog carstva i Ponta, Gruzijci, Kurdi i razna čerkeska plemena. Godine 1878. petstogodišnja je tvrđava dopala u ruke ruske vojske (…). Na ravnici južno od potoka Karsa, carski su neimari tad izgradili nov grad s pet velikih usporednih ulica i mnoštvom manjih, savršeno pravilno raspoređenih i poukrštanih pod pravim uglom što je bilo čudo što se nije moglo (kao što se i danas ne može) vidjeti ni u jednom gradu na Istoku.»

Da li sam možda trebala reći C. da sam upravo zahvaljujući ovoj knjizi i poželjela doći u Kars?

_______________

* Bivša Jermenska prestonica o kojoj će više riječi biti sljedeći put

** Pamukov Kars je siromašni gradić bogate istorije, koga potresa epidemija samoubistva mladih žena i u kome se islamisti spremaju na pobjedu na lokalnim izborima…

*** Izdanje Buybook, Sarajevo

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11