BATUMI U RIJEČI I SLICI

1

Ispod nekakvog nadvožnjaka u turskom pograničnom gradiću Hope, raspitujem se kod vozača dolmuša za prevoz do Gruzije.

«Batumi?» pitam.

«Batumi, Batumi», potvrdno klimne glavnom jedan od njih, pokaže mi rukom da sačekam i otrči koliko ga noge nose niz ulicu.

Dva minuta kasnije, vraća se za volanom kombija.

«Batumi», viče kroz prozor i pokazuje rukom da uskočim.

Isprva sam sama u kombiju, ali već nakon prve krivine, kreće zaustavljanje. Kako ko mahne rukom, vozač nagazi na kočnicu. Putnici ulaze i silaze na svakih deset metara. I tako, nekih pola sata kasnije, stižemo na tursko-gruzijsku granicu. Svi izlaze iz kombija.

«Batumi?» pitam ponovo vozača.

«No Batumi», odmahuje glavom vozač i pokazuje rukom prema graničnom prelazu. Ok. Nema problema, što bi se kod nas reklo. No Batumi no problem. Uzimam moj prtljag i pravac granica.

Nakon krkljanca na turskoj granici, trke kroz «no mans land» i gruzijskog pečata u pasošu, čeka me kao poručen drugi kombi.

«Batumi?»

«Batumi, Batumi», kaže vozač i pokazuje rukom da uskačem.

U grad stižem u sumrak. Kombi me ostavlja na prometnom bulevaru. Kao i obično, nemam rezervisan smješataj niti imam pojma kud da okrenem. Čekam neko vrijeme na označenom pješačkom prelazu, na kome ni jedno vozilo, očigledno, nema namjeru stati, pa pretrčavam ulicu kao sumanuta. Iznervirani vozači me zaobilaze i u znak protesta sviraju. Šta će pješaci na sred ulice?! I onda, prelaskom sa druge stane bulevara, potpuno druga priča. Batumi se iz sumanutog, bučnog i prljavog gradića pretvara u ulickani, turistički kompleks hotela, restorana i kazina

Nakon što sam proputovala Balkan, Tursku, evo me najednom u gruzijskom Las Vegasu. Dobrodošli u Batumi, grad svih kontrasta i protivrječnosti!

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Fotografije: Dalibor Samac