KEEP CALM I JEDI JASTOGA

jastog

Ne znam za vas, ali u mojoj su se kući za novogodišnje praznike tamanile isključivo raznorazne četvoronožne životinje, perad, sarme, ruske salate i turšije. A jastog? Kakav sad jastog?! Ja sam takvo šta još jedno vidjela na filmovima!

Novu godinu sam proslavila kod prijatelja u Deauville, francuskom gradiću na obali La Manchea. Domaćin kuće je uz poziv na proslavu obećao i pravu francusku novogodišnju trpezu. “Ješćemo kao kraljevi”, rekao je. Isprva je sve bilo ok, guščija pašteta i ostrige. To je sve jestivo, nema problema, a onda odjednom na sto iznose jastoge.

Voila!

Da se ne lažemo, ja – provincijalka – umalo da padnem u nesvijest. Sve te antene, te oči, ta klješta…. Pa ja jastoga ne samo da ne mogu jesti, ja ga ne mogu gledati ni u tanjiru ispred sebe. Ako kažem da sam preživjela napad panike, neću pretjerati.

Nova godina i nova fobija. Pored klaustofobije, arahnofobije, ofidiofobije, akrofobije, astrafobije i pteromerhanofobije, patim i od jastogofobije! Postoji li uopšte takvo šta? Jastogofobija?