ABBEY ROAD ili PRIČA O JEDNOJ ZEBRI

1

Dobrodošli na najpoznatiji pješački prelaz na svijetu! Abbey Road ili priča o tome kako je jedna zebra ušla u legendu! Prije više od 40 godina u ovoj ulici u sjevernom Londonu nastala je čuvena fotografija – Lennon, McCartney, Harrison i Ringo – hodaju duž pješačkog prelaza u Abbey Road odmah ispred studija u kome su snimali album. Photo session koji je trajao tek nekih 15 minuta i fotografija koja se našla na omotu albuma «Abbey Road», bili su dovoljni da se jedna, sasvim obična zebra – proslavi.

Danas, stotine i stotine turista, pohodi ovo mjesto ne bi li načinili svoju verziju čuvene fotografije. Kad mogu Red Hot Chili Peppersi što ne bi i oni? I dok turisti strpljivo čekaju u redu svoj trenutak slave kada će krenuti stopama Beatlesa, oni sa druge strane – vozači – to ni najmanje nisu. Iznervirani im sviraju (vjerovatno im i psuju sve po spisku) da se sklonu sa puta (i vjerovatno sanjaju da ih sve redom pregaze).

Još jedna zanimljivost, gradsko vijeće je izmjestilo uličnu tablu Abbey Road visoko na zid kako bi spriječila njenu krađu. I kako je to izvrsno primjetio jedan britanski novinar, kada bi mogli ljudi bi ukrali i pješački prelaz…

2 3 4 5 6 7 8