CHINDOGU: NA RUBU UMJETNOSTI

1

Da li se vaša penzionisana tetka, zaluđena tehnikom dekupaža, može nazvati umjetnicom? A vaša komšinica koja umjesto selfiea kači na Facebook slike noktiju koje je oslikala? Šta je sa vašim nezaposlenim rođakom koji u garaži pravi kojekakve drvene drangulije koje se ne bi prodale ni za Osmi mart? Sve vam je to glupo i gubljenje vremena? A jeste li ikada čuli za chindogu? Niste? Onda vam ovaj tekst možda promijeni mišljenje o samoj umjetnosti.

I šta je uopšte umjetničko djelo i ko uopšte ima pravo da nosi titulu umjetnika? Postaje li se umjetnik kao što se postaje veterinar, obućar ili ekonomista? Možemo li da stvaramo i djela koja nisu umjetnost? Ima li uopšte granica između umjetničkog i neumjetničkog svijeta? Ovim pitanjem se bavi izložba „Le bord des mondes“* u muzeju Palais de Tokyo u Parizu, na kojoj su izloženi chindogu.

I šta je uopšte chindogu?

Kako bi iskazao svoj „sarkazam i neslaganje“ prema japanskom modelu proizvodnje, prve chindogu kreirao je još 80−ih godina japanac Kenji Kawakami, inžinjer aeronautike po zanimanju. Chindogu su predmeti sasvim upotrebljivi, ali potpuno beskorisni. Iako bi nam trebali biti od pomoći u svakodnevnom životu, oni ujedno ismijavaju našu banalnu svakodnevicu. Ukratko, chindogu je čista umjetnost.

Mini kišobrani za cipele, ručka koja vam pomaže da na tastaturi istovremeno pritisnete tipke Ctrl − Alt − Suppr, sprava koja preusmjerava telefonske neslane šale, fen koji suši kosu dok hodate, ruka koja vam sakriva usta dok čačkate zube…

2 3 4 5 6

 

7

Deset zapovijesti chindogu filozofije:

  1. Chindogu nećeš moći upotrebljavati. Chindogu inovacije su (gotovo) sasvim beskorisne.
  2. Chindogu moraš napraviti. Da bi bio beskoristan, najprije mora postojati.
  3. Duh anarhije chindogu mora posjedovati. Chindogu je oslobođen karika korisnosti. Predstavlja slobodu mišljenja i akcije: slobodu da se bude (gotovo) koristan.
  4. U svakodvenom premetu pronaćićeš chindogu. Chindogu je vrta neverbalne komunikacije razumljiva svima i svuda.
  5. Chindogu nećeš prodavati.
  6. Chindogu će postojati za druge stvari osim humora. U osnovi stvaranja jednog chindogu je donošenje rješenja. Humor koji proizilazi iz toga je samo jedna strana pronalaska komplikovanog ili neobičnog rješenja za problem koji na kraju možda i nije tako problematičan.
  7. Ni jedna propaganda neće proizaći iz chindogu.
  8. Chindogu neće dotaći ni jedan tabu.
  9. Chindogu nećeš moći patentirati. Chindogu je poklon svijetu.
  10. Chindogu će biti bez predrasuda.

9

Vaša tetka, komšinica i rođak drvodelja sa početka priče možda i nemaju neke naročite veze sa chindogu majstorima, ali možda ste se baš vi pronašli u cijeloj priči. Želite se okušati u chindogu pronalazač? Skoknite na sajt Međunarodnog chindogu društva chindogu.com kako bi dobili više informacija i smjernica.

 Fotografije: ©Kenji Kawakami

* Izložbu  “Le bord des mondes” možete pogledati do 17. maja 2015 u PALAIS DE TOKYO (13, avenue du Président Wilson, Paris)