OJ KOZARO

1

Na Mrakovicu su me često vodili kada sam bila mala. Uvukla bih se u unutrašnjost spomenika i izluđivala tatu jer više nisam htjela izaći napolje. Ako ste ikada kao dijete išli na Kozaru znate o čemu pričam. Danas, nema šanse da se tu provučem. Mislim, možda bih nekako i mogla ali strah da više neću moći izaći i da će morati uništiti pola spomenika kako bi me oslobodili, me spriječava da na takve eksperimente uopšte i pomišljam.

Šalu na stranu, Spomenik revoluciji na Mrakovici je za mene jedan od najmoćnijih ex−Yu spomenika te vrste. Ne fascinira samo njegov futuristički izgled, već i simboličko značenje koje ima.

Zamišljen je kao skup dvadeset vertikalnih segmenata koji čine cilindričnu cjelinu i u kome je svaki od segmenata profilisan dubokim izrezima. Dok uvučeni negativi simbolizuju smrt, pozitivi predstavljaju pobjedu i život. Dodatni utisak postignut je ugrađivanjem lamela od nehrđajućeg čelika čime je životu dodana dimenzija svjetlosti. Horizontalno položeni blokovi koji su postavljeni oko centralnog spomenika simbolizuju pritisak i agresiju neprijatelja koji sirovom snagom nastoji, ali ne uspjeva uništiti život i pobjedu, koji se uzdižu ka nebu.*

Na kraju ovog blog posta je video koji smo radili dronom. Naš prvi dron uradak tehnički nije savršen, ali sve biste nam oprostili, kada biste samo mogli vidjeti naše izraze lica u momentu kada nam dron udara u drvo proizvodeći neviđene varnice.

Javite nam vaše utiske!

________________

* G.C. ARGAN, «Džamonja»

5 2 3 DSC_4876  6 DSC_5055

Dušan Džamonja / 1972. godina Spomenik revoluciji, Mrakovica, Kozara, BiH / Beton i čelik, 30m visina.

Fotografija: Sladjana Perkovic

Video: Dalibor Samac