CRTICA IZ BOTANIČKE BAŠTE

2

Siguran znak da se stari – doći u Beograd i onda provesti dan u Botaničkoj bašti. Šta da vam kažem, dođe trenutak kada vam dosadi sve, i ljudi i asfalt i gužva. A u Botaničkoj bašti, u samom centru Beograda, jedva da tu i tamo sretnete nekoga. Ženu koja lagano gura kolica ili penzionera, koji u debelom hladu, odmara na klupi na kojoj je reklama za jedan mobilni operater. Taj isti operater obezbijedio je besplatni bežični internet u Bašti. Šta će tu internet, pitate se. Nije to tako loša ideja. Možete jednostavno proguglati ovu ili onu biljnu vrstu. Ne treba vam ni vodič ni predhodno znanje iz botanike.

Ja sam opasno počela maštati da imam svoj mali vrt. Ništa naročito. Može i par saksija, na krovu zgrade ili na balkonu… Šta sam rekla, nego da starim!

P.S. Hvala gospođi koja mi je dala par pelcera. Svi su živi, zdravi i dobro se drže.

P.S.S Počela sam ganjati pelcere. Nema mi pomoći.

3

Botanička bašta Jevremovac u Beogradu osnovana je 1876. godine na prijedlog Josifa Pančića. Prostire se na 5 hektara i broji preko 1500 biljnih vrsta.

4

Najljepši dio Botaničke bašte čine sigurno Japanski vrt i Velika staklena bašta kupljena još 1892. godine u Drezdenu i koja je podignuta u viktorijanskom stilu sa centralnom kupolom i dva krila.

5

Velika staklena bašta se prostire na 500 m2 i pod svojim svodom čuva preko 1000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta biljaka.

6

7

8910