PIJACA 2.0

1

Pariz. Kanal Saint Martin. U naselju koje se, malo po malo, pretvara u pravi raj za hipstere. Subota je ujutro i još sasvim nerazbuđeni ljudi koji za sobom vuku kolica za šoping pristižu u Le comptoir generalkafić, restoran, izložbeni prostor -samoproklamovani hram posvećen egzotičnom, pretvoren u naredna dva sata u pravu mini-pijacu. Na desetak improvizovanih štandova, u zamjenu za broj porudžbine, dijeli se voće i povrće, hljeb, kolači, prirodno cijeđeni sokovi, meso, riba, pa čak i pivo iz domaće radinosti.

2

Iza ovog dešavanja (da ne kažem happeninga) nalazi se La Ruche qui dit oui (Košnica koja kaže da), francuska start-up kompanija koja direktno povezuje potrošače sa lokalnim proizvođačima hrane. Cijela priča funcioniše na sljedeći način:

  • Kupac na internet platformi Košnice izabere prehrambene proizvode direktno od proizvođača koji   se od njega nalaze u krugu do 250 km, kao i mjesto distribucije
  • Distribucija kupljenih proizvoda se vrši jednom sedmično, tokom dva sata na više mjesta u gradu, obično u nekom kafiću
  • Ne postoji mimimum prilikom kupovine, tako da kupac može naručiti samo kilogram mrkve ili vezicu peršuna

3 4

Iako u Francuskoj već postoje slične inicijative, Košnica je jedna od uspješnijih mladih kompanija u prehrambenom biznisu. Samo u Francuskoj postoji preko 700 Košnica, a ideja se izvezla i u druge evropske države, u Italiju, Belgiju, Španiju, Njemačku… Iako je cijena voća i povrća često paprenija u odnosu na onu u supermarketima, Košnice doživljavaju pravi uspjeh upravo zahvaljujući kupcima, uglavnom dobrostojećoj srednjoj klasi (aj, šta to bješe!?) koja želi da jede kvalitetnije i bolje, pa samim tim insistira da poznaje porijeklo namirnica (a zašto ne i samog proizvođača).

5

Argumenti koje koriste u Košnici su sljedeći: kupovati domaće znači svake sedmice na stolu imati svježe i sezonsko voće i povrće (mada lokalna i sezonska ponuda zimi često znači red kupusa, red kelja). Ujedno, preskačući posrednika, velike centre distribucije i njihove često nevjerovatno velike marže, plaćajući direktno proizvođaču, pomaže im se da žive (a ne samo preživljavaju) od svog rada. Ništa manje važno, činite dobro planeti jer vaša jabuka nije proputovala pola svijeta.

Kome nisu dovoljna prethodna tri argumenta, evo još jedan za kraj. Tokom distribucije možete se malo družiti sa komšilukom (u našem slučaju bi to značilo razmjeniti koju o nadogradnji zgrade ili proljetnoj akciji čišćena podrmskih prostorija.) Znači, spojiti ugodno sa korisnim.

6 7

P.S. Mada je teško povjerovati, ovaj tekst nije sponzorisan :D