NA PUTU ZA KOSMAJ

1

Nismo sigurni da li smo na pravom putu. Htjeli smo ići prečicom koja je bila jasno označena na karti, a nabasali smo na uski, blatnjavi put. Ne bi bio prvi put da zaglavimo točkove u glib, ali naša Fiat Pandica je iznajmljena, a osiguranje koje smo uzeli je najjeftinije moguće. Ništa, ubaci u rikverc i vozi nazad.

Na raskrsnici stoji policijska patrola. Stanemo da pitamo da li smo na pravom putu za Kosmaj.

− Idete kod Nade i Tome? − pita nas policajac.

E sad, ko su Nada i Tomo? Zahvaljujući članku u nekim našim dnevnim novinama o francuskom režiseru (kome sam zaboravila ime), znam da je to ime restorana nadaleko poznatog po pečenju.

Ne da mi se objašnjavati da zapravo idemo snimati spomenik palim borcima Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda, pa potvrdim da idemo upravao tamo, kod Nade i Tome.

− Ma tamo vam je pečenje skupo. Pripremite novčanik!

Snimanje spomenika ne ide kako smo zamislili. Sve što je od tehnike moglo otkazati, otkazalo je. I baterije su nas izdale. I šta da se radi, sjedamo nazad u našu Fijat Pandicu i pravac kod Nade i Tome. Osim kod njih, ni jedan drugi restoran, ni kafana na Kosmaju izgleda nisu otvoreni. Ma ne samo da nisu otvorene kafane, već i nema žive duše.

Sjednemo za sto pored utičnice, izvučemo svu opremu, produžne kablove i adaptere. Punimo baterije i usput jedemo jagnjeću čorbu, Karađorđevu šniclu, šopsku salatu i kao da to nije dosta, i palačinke sa pekmezom od šljiva.

Kako smo poslije ručka uspjeli snimiti bilo šta, ostaće velika nepoznanica.

2 3 4 5 6 7 8 9

Spomenik palim borcima Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda

Podignut 1971. godine

Autori: vajar S. Stojić i arhitekta G. Medaković

Simbolizuje slobodarsku iskru naroda Šumadije

Fotografije: Slađana Perković

Video: Dalibor Samac

Fotografije i video spomenika na Kozari