ČAROBNA ŠUMA

1

U Francuskoj izgleda ne može postojati ni jedna obična šuma, a da se ne za nju ne veže neka neobična priča ili legenda. To vam dođe kao zlatno pravilo turizma. Tako se i jedna obična nedjeljna šetnja po šumi Brocéliande u Bretanji, regionu na samom zapadu Francuske, pretvorila u priču o kralju Arturu i čarobnjaku Merlinu.

Čuli ste za priču o Excaliburu? E, pa upravo u ovoj šumi je kralj Artur uz pomoć čarobnjaka Merlina pronašao i izvukao čuveni mač iz kamena. Naravno, ako je vjerovati prospektu turističkog zavoda. A taj prospekt je pun priča o čarobnjacima, vilama Morgan i Vivian, te vitezovima okruglog stola. U tolikoj mjeri da ćete tu, u šumi, sigurno sresti smorene roditelje i njihove klince koji nemilosrdno grabe šumskim putevima u potrazi za vilenjacima.

Ipak, najveća atrakcija šume (bar za odrasle) je Zlatno drvo. Nakon što je u septembru 1990. godine šumski požar sasvim poharao dolinu Val sans Retour, pokrenuta je projekat obnove. Tokom dvije godine zasađeno je više od 500 hiljada novih sadnica.

Po završetku projekta, izabran je rad Zlatno drvo skulptora Francois Davina, kako bi  simbolizovao obnovu šume. Umjetnik je deblo jednog ugljenisanog kestena prekrio sa 5000 listova zlata. Pretpostavljate već, drvo-skulptura je nekoliko puta bilo na meti vandala.

2 3 4 5 7

6 8 9