1 FOTKA – 1 PRIČA: LUKOMIR

DSC_3651

Početak septembra. 2013. godina. Deset dana snimanja po BiH emisije o putovanjima “Echappees Belles” za francuski TV kanal France5. Četvoročlana ekipa. Voditelj emisije, režiser, tonac i ja (u svojstvu prevodioca, organizatora, vozača, nosača stativa).

Pakleni tempo rada. Ustajanje u zoru i prije početka snimanja rješavanje svih mogućih i nemogućih problema u zemlji čiji stanovnici bar 1000 puta dnevno izgovore «ma, nema problema». I tek onda raspakivanje opreme, snimanje, pakovanje, objašnjavanje da ne, ne možemo ostati na ručku-večeri-kafi-kolačima, jer koliko danas imamo zakazano drugo snimanje… Znamo da nema problema ako zakasnimo, ali ipak, nije red… U toku tih deset dana usavršavam umjeće izbjegavanja diplomatskog skandala jer nećemo ostali bar na kafi.

Gotovo zadnjeg dana snimanja, nakon naporne vožnje, jednog opasnog uspona i spaljenih guma – stižemo u Lukomir. Nemamo vremena da se divimo prirodnim ljepotama, još manje da pričamo sa ljudima. Pali kameru i snimaj. Nismo ni krenuli raditi, a već kasnimo. Još malo pa svjetlost neće biti dobra, uostalom moramo uskoro nazad, po planu i programu moramo za par sati biti u Sarajevu.

To što se potom desilo, teško mogu objasniti. Uveliko samo završili snimanje, i umjesto da se pakujemo i jurimo nazad, mi sad otvoreno odugovlačimo odlazak. Pažljivo razgledamo šarene priglavke koje su radile žene u selu. Trebamo ponijeti poklone u Pariz. Utom smo se sjetili da nemamo puno naših fotografija sa snimanja, a red je da načinimo koju za uspomenu. I onda, kao da to nije već dovoljno, opušteno sjedamo sa starcem koga smo prethodno intervjuisali i pokazujemo mu snimljeno. Ko zna koliko ga je samo TV ekipa, što domaćih, što stranih, već snimalo, ali pitanje je da li je uopšte vidio i jednu tu emisiju.

Ova fotografija uhvatila je sigurno jedan od najboljih trenutaka snimanja.