KNJIŽARA: «Le BLEUET»

banon2U pravoj zabiti, u malom selu na jugu Francuske u kome živi tek nekih 1000 duša, jedan čovjek, po zanimanju stolar, je 1990. kupio lokalnu papirnicu i u narednih dvadeset godina pretvorio je u hram literature – «Le Bleuet» knjižaru na osam nivoa, u kojoj je svaki ćošak prenatrpan knjigama. Ili ako hoćete konkretne podatke -170 hiljada knjiga na 800 m2 prostora.

Banon, kako je selu ime, ima savršene klimatske uslove, 300 sunčanih dana godišnje, a sa uzvišenja na kome se nalazi, puca pogled na polja lavande. Idilična slika kao sa neke razglednice. Ali selo, koje je udaljeno nekih 100 kilometara od prvog većeg naseljenog mjesta, još sredinom prošlog vijeka masovno su napustili njegovi stanovnici. I onda dođe čovjek i u sred ničega otvori knjižaru i to ne bilo kakvu već jednu od najvećih nezavisnih knjižara u Francuskoj i sve se promjeni. Broj putnika namjernika vjerovatno nikada nije bio veći, kao ni broj otvorenih restorana, čajdžinica i prodavnica sa lokalnim specijalitetima. Selo je oživjelo zahvaljujući pisanoj riječi. Prava mala bajka.

banon

Ali bajke postoje samo u knjigama i sva ova priča umalo neslavno da završi. Vlasnik knjižare je odlučio da djelatnost proširi i na prodaju knjiga putem interneta. Ideja je bila da «LeBleuet» postane najveća knjžara u Francuskoj, direktni konkurent Amazonu. Sagradio je i skladište, uložio ogromne pare, zadžio se pošteno, ali projekat nikada nije zaživio. Bankrot umalo da zatvori knjižaru, a bez knjižare i cijelo selo je moglo komotno staviti ključ u bravu.

I onda ipak srećan kraj. Knjižaru je prošle godine, otkupio jedan par iz Avignona, koji je tu svraćao i nekoliko puta godišnje. Novi vlasnici su obećali da će «Le Bleuet» i dalje ostati magično mjesto pisane riječi, i da je namjeravaju tek tu i tamo osavremeniti. Cijelo selo je odahnulo. Skladište u koje je, sad već bivši vlasnik, želio smjestiti preko milion primjeraka knjiga, ostalo je da zjapi prazno.

Šta je pouka cijele priče? U životu valja sanjati i pucati visoko, osim ako se ne mislite zamjeriti Amazonu.

Pročitajte i priču o knjižari Shakespeare&co