BRETANJA: PUT NA KRAJ SVIJETA (1. dio)

DSC_8643

U naslovu oglasa kućice koju smo iznajmili preko Airbnb stajalo je: „Kućica na kraju svijeta“. Finistère, oblast u Bretanji, na krajnjem zapadu Francuske, u zavisnosti sa koje strane gledate globus, i jeste kraj svijeta. Ali ne kraj svijeta u kome smo mi Balkanci navikli da živimo, već neki fini, opušteni kraj svijeta u koji valja otići napuniti baterije.

Sve je opušteno i lagano. Vozi se polako, a ljudi u supermarketima na kasi plaćaju čekovima za čije im popunjavanje trebaju najmanje tri svjetlosne godine. Bez obzira na to, niko ne tapka nervozno u redu. I svi su ljubazni. Ili se bar nama tako čini nakon Pariza i njegovih nadobudnih stanovnika. Tako, kad usput odemo posjetiti prijatelje naših prijatelja koje jedva i da poznajemo oni nas jedva puste da odemo. „Ali zašto želite ići! Ostanite spavati u tipiju koji se nalazi u našem dvorištu! Što se tiče wc, slobodno koristite onaj u našoj kući.“ Naravno wc je ekoloski, tj. umjesto vodom zaljevate to što već trebate zaliti piljevinom. Iako nas privlači da ostanemo duže u idiličnoj atmosferi u kojoj bosonoga djeca trčkaraju kroz baštu u kojoj rastu organske tikvice, krompir i tu i tamo koja stabljika marihuane, prihvatamo poziv da ostanemo samo na večeri. Jedemo krvavice i zalijevamo ih vinom da lakše prođu.

DSC_8776 DSC_8651

U Bretanji se u velikim količinama tamane morski polodovi. Kad vam je Atlanski okean dva koraka od kuće, možete jednostavno i za male pare jesti svježe ostrige na plaži (o tome sam već pisala ovdje).

Jastog za rucak. I ostali momenti iz Bretanje. #ontheroadagain #roadtripbretagne

A photo posted by Sladjana Perkovic (@sladja_perkovic) on


Ali pravi specijalitet u Bretanji su palačinke od heljdinog brašna. Palačinkarnice u Bretanji vam dođu kao naše buregdžinice. Ima ih na svakom koraku. Možete ih jesti slane, punjene šunkom, sirom i jajetom na oko, ali i sa svinjskim iznutricama ili samo povrćem. Kraljica slatkih palačinki je ona u kombinaciji putra i šećera ili karamela sa slanim putrom. Za razliku od ostatka Francuske, Bretonci nemaju neki čuveni sir, ali zato sa ponosom u gotovo svu moguću hranu stavljaju slani putar. Jedan od najpoznatijih bretonskih kolača je KouignAmman. Tajna ovog kolača je vrlo jednostavna − brdo šećera i (naravno) putra. Palačinke i kolače možete zaliti sa lait ribot (neka vrsta domaćeg jogurta), sa cidre, jabukovačom koju Bretonci i ne smatraju alkoholnim pićem jer, zaboga, ima samo 5 posto alkohola ili sa chouchenn pićem koje se pravi od fermentiranog meda.

DSC_8743Flambirane palačinke na bretonski način

Pored slanog putra i jabukovče, Bretanja, a naročito oblast Finistère, je poznata i po uzgoju jagoda. Ali nećete vidjeti nikoga da po cijeli dan čuči pored magistralnog puta i prodaje voće. Zapravo, malo da ćete vidjeti bilo koga da bilo gdje čuči. Već u osam naveče (treba li napomenuti da na krajnjem zapadu Francuske noć ljeti pada tek oko 22 časa) nema žive duše. Nema nikoga da ide na prelo. Nema ni lokalnih bakica da vire ispod zavjesa. Roletne su spuštene. Svjetla pogašena. Ponekad vozeći se kroz neka mjesta imamo osjećaj da se desila neka kataklizma, da je ljudski rod zbrisan sa zemlje i da smo jedino mi preživjeli.

 DSC_8747 DSC_8753

U nastavku: Brexit i čarobnjak Merlin. Romantična šetnja obalom sa pogledom na skladišta nuklearnog naoružanja. Kupanje u okeanu čija je temperatura 15 stepeni. I zašto ništa nije kao na instagramu